Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 60 g (73%)
  • Węglowodany: 6 g (3%)
  • Białko: 43 g (24%)
  • Energia: 737 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  • 650 g udek z kurczaka bez kości
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 80 ml czerwonego lub zielonego pesto
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 85 g oliwek bez pestek
  • 140 g sera feta pokrojonego w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C
  2. Pokrój kurczaka na małe kawałki. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Usmaż kawałki kurczaka na patelni (na oleju lub maśle) na średnim ogniu do złoto-brązowego koloru,
  4. Wymieszaj pesto i śmietanę kremówkę w misce.
  5. Ułóż usmażone kawałki kurczaka w naczyniu żaroodpornym razem z oliwkami, serem feta i czosnkiem. Dodaj mieszankę pesto i śmietany.
  6. Piecz w piekarniku przez 20-30 minut, aż potrawa będzie bąbelkować i stanie się jasnobrązowa na brzegach. Zapiekankę możesz podawać razem z zielonymi, liściastymi warzywami.