Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 60 g (73%)
- Węglowodany: 6 g (3%)
- Białko: 43 g (24%)
- Energia: 737 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 650 g udek z kurczaka bez kości
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
- 80 ml czerwonego lub zielonego pesto
- 300 ml śmietanki kremówki
- 85 g oliwek bez pestek
- 140 g sera feta pokrojonego w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C
- Pokrój kurczaka na małe kawałki. Dopraw solą i pieprzem.
- Usmaż kawałki kurczaka na patelni (na oleju lub maśle) na średnim ogniu do złoto-brązowego koloru,
- Wymieszaj pesto i śmietanę kremówkę w misce.
- Ułóż usmażone kawałki kurczaka w naczyniu żaroodpornym razem z oliwkami, serem feta i czosnkiem. Dodaj mieszankę pesto i śmietany.
- Piecz w piekarniku przez 20-30 minut, aż potrawa będzie bąbelkować i stanie się jasnobrązowa na brzegach. Zapiekankę możesz podawać razem z zielonymi, liściastymi warzywami.