Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 52 g (67%)
  • Węglowodany: 8 g (5%)
  • Białko: 50 g (29%)
  • Energia: 714 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  • 650 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej
  • 250 g rozgniecionych pomidorów
  • 55g marynowanych papryczek jalapeño
  • 475 g startego sera cheddar

Do serwowania 

  • 180 ml kwaśnej śmietany
  • 15 g zielonej cebulki
  • 140 g sałaty lodowej
  • 240 ml guacamole (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Smaż mieloną wołowinę na maśle na średnim ogniu, do momentu, aż nie będzie już różowa.
  3. Do mięsa dodaj przyprawy do kuchni meksykańskiej oraz rozgniecione pomidory. Mieszaj i duś przez następne 5 minut. Dodaj soli i pieprzu dla smaku.
  4. Umieść usmażoną wołowinę w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (o średnicy ok. 23 cm). Na wierzchu ułóż papryczki jalapeño i ser.
  5. Piecz na górnej szynie w piekarniku przez 15–20 minut lub do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru na górze.
  6. W osobnej misce wymieszaj posiekaną zieloną cebulkę z kwaśną śmietaną.
  7. Podawaj zapiekankę z sałatą, mieszanką zielonej cebulki ze śmietaną oraz opcjonalnie z guacamole.