Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 52 g (67%)
- Węglowodany: 8 g (5%)
- Białko: 50 g (29%)
- Energia: 714 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 650 g mielonej wołowiny
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej
- 250 g rozgniecionych pomidorów
- 55g marynowanych papryczek jalapeño
- 475 g startego sera cheddar
Do serwowania
- 180 ml kwaśnej śmietany
- 15 g zielonej cebulki
- 140 g sałaty lodowej
- 240 ml guacamole (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Smaż mieloną wołowinę na maśle na średnim ogniu, do momentu, aż nie będzie już różowa.
- Do mięsa dodaj przyprawy do kuchni meksykańskiej oraz rozgniecione pomidory. Mieszaj i duś przez następne 5 minut. Dodaj soli i pieprzu dla smaku.
- Umieść usmażoną wołowinę w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (o średnicy ok. 23 cm). Na wierzchu ułóż papryczki jalapeño i ser.
- Piecz na górnej szynie w piekarniku przez 15–20 minut lub do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru na górze.
- W osobnej misce wymieszaj posiekaną zieloną cebulkę z kwaśną śmietaną.
- Podawaj zapiekankę z sałatą, mieszanką zielonej cebulki ze śmietaną oraz opcjonalnie z guacamole.