Spróbuj także keto pizzy na spodzie serowo-jajecznym!

Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 49 g (73%)
  • Węglowodany: 8 g (5%)
  • Białko: 33 g (22%)
  • Energia: 608

Składniki (dla 4 porcji)

Ciasto

  • 170 g startego sera mozzarella
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 85 g mąki migdałowej
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek, do smarowania rąk

Góra pizzy

  • 230 g świeżej włoskiej kiełbasy
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 120 ml passaty pomidorowej
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 170 g startego sera mozzarella

      Przygotowanie

      1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
      2. Podgrzej mozzarellę i serek śmietankowy na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu lub w misce w kuchence mikrofalowej. Mieszaj do momentu, aż się razem rozpuszczą. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
      3. Zwilż ręce oliwą z oliwek i spłaszcz ciasto na papierze pergaminowym, tworząc koło o średnicy około 20 cm. Możesz również użyć wałka do ciasta, aby spłaszczyć ciasto między dwoma arkuszami papieru pergaminowego.
      4. Usuń górny arkusz pergaminu (jeśli jest używany). Nakłuj ciasto widelcem (na całej powierzchni) i piecz w piekarniku przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru.
      5. Podczas gdy ciasto się piecze, podsmaż kiełbasę na oliwie lub maśle.
      6. Rozprowadź cienką warstwę passaty na cieście. Na wierzchu pizzy ułóż kiełbasę i dużą ilość sera. Piecz przez 10-15 minut lub do momentu, aż ser się rozpuści.
      7. Posyp oregano i gotowe! Pamiętaj, że to tylko przykładowe dodatki do pizzy. Możesz użyć tego na co masz ochotę (jednak uważaj na ilość węglowodanów).