Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 53 g (74%)
- Węglowodany: 7 g (4%)
- Białko: 34 g (21%)
- Energia: 644 kcal
Składniki (dla 6 porcji)
Warstwa cukinii
- 400 g cukinii
Sos mięsny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 110 g drobno posiekanej cebuli
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 650 g mielonej wołowiny
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki wody
Sos serowy
- 350 ml śmietanki kremówki
- 230 g startego sera
- 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
- sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 200°C i przygotuj naczynie do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm.
- Cukinię pokrój za pomocą obieraczki na cienkie podłużne plastry wzdłuż dłuższego boku. Plastry ułóż na ręczniku papierowym i posyp solą. Zostaw na 10 min, a następnie lekko odsącz używając ręcznika papierowego. W międzyczasie przygotuj sos mięsny.
- Podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Przesmaż cebulę i czosnek aż będą miękkie. Dodaj mięso, bazylię, oregano, sól i pieprz. Zamieszaj i smaż wszystkie składniki aż zbrązowieją.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i wodę, dobrze zamieszaj zawartość patelni. Zmniejsz ogień i duś wszystko przez 5-10 min, od czasu do czasu mieszając.
- Do średniej wielkości rondla wlej śmietankę, połowę startego sera i czosnek. Zagotuj na średnim ogniu, a gdy zacznie bulgotać, zmniejsz temperaturę do średnio-niskiej. Gotuj przez około 5 minut ciągle mieszając lub do zgęstnienia sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Złóż lazanię, rozprowadzając około 1/3 sosu mięsnego na dnie naczynia do pieczenia. Pokryj odrobiną sosu serowego, a następnie przykryj plastrami cukinii, tworząc z niej warstwę. Powtórz warstwy i na koniec posyp pozostałym serem.
- Piecz przez około 18-20 minut lub do momentu, aż ser osiągnie złocistą barwę. Odstaw na co najmniej 15 minut przed podaniem, aby lazania stwardniała. Możesz podać ją ze świeżą sałatką skropioną oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Wskazówka
Jeśli chcesz mieć pewność, że lazania zachowa swój kształt podczas krojenia jej na kwadraty, po wyjęciu z piekarnika możesz dać jej odpocząć do 30 min. Danie doskonale nadaje się do mrożenia.