Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 53 g (74%)
  • Węglowodany: 7 g (4%)
  • Białko: 34 g (21%)
  • Energia: 644 kcal

Składniki (dla 6 porcji)

Warstwa cukinii

  • 400 g cukinii

Sos mięsny

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 110 g drobno posiekanej cebuli
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 650 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki wody

Sos serowy

  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 230 g startego sera
  • 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
  • sól i pieprz, do smaku

    Przygotowanie

    1. Nagrzej piekarnik do 200°C i przygotuj naczynie do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm.
    2. Cukinię pokrój za pomocą obieraczki na cienkie podłużne plastry wzdłuż dłuższego boku. Plastry ułóż na ręczniku papierowym i posyp solą. Zostaw na 10 min, a następnie lekko odsącz używając ręcznika papierowego. W międzyczasie przygotuj sos mięsny.
    3. Podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Przesmaż cebulę i czosnek aż będą miękkie. Dodaj mięso, bazylię, oregano, sól i pieprz. Zamieszaj i smaż wszystkie składniki aż zbrązowieją.
    4. Dodaj koncentrat pomidorowy i wodę, dobrze zamieszaj zawartość patelni. Zmniejsz ogień i duś wszystko przez 5-10 min, od czasu do czasu mieszając.
    5. Do średniej wielkości rondla wlej śmietankę, połowę startego sera i czosnek. Zagotuj na średnim ogniu, a gdy zacznie bulgotać, zmniejsz temperaturę do średnio-niskiej. Gotuj przez około 5 minut ciągle mieszając lub do zgęstnienia sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
    6. Złóż lazanię, rozprowadzając około 1/3 sosu mięsnego na dnie naczynia do pieczenia. Pokryj odrobiną sosu serowego, a następnie przykryj plastrami cukinii, tworząc z niej warstwę. Powtórz warstwy i na koniec posyp pozostałym serem.
    7. Piecz przez około 18-20 minut lub do momentu, aż ser osiągnie złocistą barwę. Odstaw na co najmniej 15 minut przed podaniem, aby lazania stwardniała. Możesz podać ją ze świeżą sałatką skropioną oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

    Wskazówka

    Jeśli chcesz mieć pewność, że lazania zachowa swój kształt podczas krojenia jej na kwadraty, po wyjęciu z piekarnika możesz dać jej odpocząć do 30 min. Danie doskonale nadaje się do mrożenia.