Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 41 g (91%)
  • Węglowodany netto: 4 g (4%)
  • Białko: 5 g (5%)
  • Energia: 416 kcal

Składniki (dla 6 porcji)

  • 3 dojrzałe awokado
  • 8 g świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • 35 g nasion słonecznika
  • 60 ml pasty sezamowej tahini (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie

  1. Przekrój awokado wzdłuż, usuń pestkę i wydrąż miąższ.
  2. Włóż wszystkie składniki do blendera lub robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę.
  3. Dodaj więcej oliwy, soku z cytryny lub wody, jeśli chcesz uzyskać luźniejszą konsystencję. Dostosuj przyprawy według potrzeb.
Kategorie: Keto dodatki