Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 19 g (86%)
  • Węglowodany: 2 g (4%)
  • Białko: 5 g (10%)
  • Energia: 204 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  • 4 łyżki mąki migdałowej 
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szczypty soli
  • 2 ubite jajka
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła do natłuszczenia kubków
  • 25 ml grubo posiekanej, ciemnej czekolady z małą ilością węglowodanów

Przygotowanie

Mikrofala

  1. Wymieszaj suche składniki w małej misce.
  2. Dodaj jajka, roztopiony olej kokosowy lub masło i czekoladę.
  3. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Równomiernie rozdziel ciasto do czterech dobrze natłuszczonych kubków.
  5. Umieść w mikrofali na 1-1½ minuty (700 watów).
  6. Po wyjęciu studź przez minutę.

    Piekarnik

    1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
    2. Wymieszaj suche składniki w małej misce.
    3. Dodaj jajka, roztopiony olej kokosowy lub masło i czekoladę.
    4. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
    5. Wypełnij foremki do muffinek do połowy wysokości.
    6. Piecz około 12-14 minut, do momentu, aż muffinki po naciśnięciu na środku będą sprężyste w dotyku.

      Wskazówki

      Należy pamiętać, że podczas pieczenia w kuchence mikrofalowej muffinki w kubku początkowo pęcznieją, zwiększają swój rozmiar, a następnie kurczą się. Napełnij kubek maksymalnie do dwóch trzecich.