Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 19 g (86%)
- Węglowodany: 2 g (4%)
- Białko: 5 g (10%)
- Energia: 204 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 4 łyżki mąki migdałowej
- 2 łyżki kakao w proszku
- 4 łyżki erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 szczypty soli
- 2 ubite jajka
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła do natłuszczenia kubków
- 25 ml grubo posiekanej, ciemnej czekolady z małą ilością węglowodanów
Przygotowanie
Mikrofala
- Wymieszaj suche składniki w małej misce.
- Dodaj jajka, roztopiony olej kokosowy lub masło i czekoladę.
- Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Równomiernie rozdziel ciasto do czterech dobrze natłuszczonych kubków.
- Umieść w mikrofali na 1-1½ minuty (700 watów).
- Po wyjęciu studź przez minutę.
Piekarnik
- Rozgrzej piekarnik do 175°C.
- Wymieszaj suche składniki w małej misce.
- Dodaj jajka, roztopiony olej kokosowy lub masło i czekoladę.
- Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wypełnij foremki do muffinek do połowy wysokości.
- Piecz około 12-14 minut, do momentu, aż muffinki po naciśnięciu na środku będą sprężyste w dotyku.
Wskazówki
Należy pamiętać, że podczas pieczenia w kuchence mikrofalowej muffinki w kubku początkowo pęcznieją, zwiększają swój rozmiar, a następnie kurczą się. Napełnij kubek maksymalnie do dwóch trzecich.