Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 46 g (68%)
  • Węglowodany: 6 g (4%)
  • Białko: 43 g (28%)
  • Energia: 620 kcal 

Składniki (dla 1 porcji)

Szynka i grzyby
  • pół łyżki masła
  • 85 g szynki
  • łyżeczka papryki w proszku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka płatków chilli
  • 100 g grzybów
  • pieprz, do smaku
Zielone pesto jajeczne
  • pół łyżeczki masła
  • 3 duże jaja
  • 1 łyżka śmietanki kremówki
  • 1 łyżka zielonego pesto

    Przygotowanie

    Szynka i grzyby

    1. Podgrzej masło (pół łyżki) na nieprzywierającej patelni. Podsmaż na niej szynkę, co jakiś czas przewracając ją, aż będzie chrupiąca. Ściągnij szynkę z patelni.

    2. Wsyp na patelnię paprykę, oregano i płatki chilli. Smaż przez około minutę, aż zacznie intensywnie pachnieć.

    3. Dodaj grzyby i smaż je do momentu, aż będą miękkie. Dopraw pieprzem. Ściągnij z patelni.

    Zielone pesto jajeczne

    1. Ubij jajka ze śmietanką i zielonym pesto.

    2. Rozpuść masło (pół łyżki) na tej samej patelni, której używałeś wcześniej. Zmniejsz ogień i wlej na nią pianę z jajek. Mieszaj jajka dając im się powoli smażyć. Zdejmij jajka z patelni kiedy uznasz, że są ścięte tak jak lubisz.

    3. Podawaj z usmażonymi wcześniej szynką i grzybami.

    Do tego przepisu możesz użyć zielonego pesto z tego przepisu.