Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 37 g (70%)
- Węglowodany: 7 g (6%)
- Białko: 28 g (24%)
- Energia: 474 kcal
Składniki (dla 1 porcji)
- 55 g świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 duże jaja
- 55 g pokrojonej w kosteczkę lub pokruszonej kiełbasy chorizo
- 40 g pokruszonego sera feta
- 55 g przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 220°C.
- Umieść szpinak w dwóch kokilkach (dwie kokilki na porcję) i skrop oliwą.
- Wbij jaja na szpinak. Posyp kiełbasą chorizo, serem feta i pomidorami.
- Piecz w piekarniku bez przykrycia, na środkowej półce przez 10-12 minut, aż białka się zetną, a żółtka będą płynne/półpłynne. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli nie masz czasu na pieczenie użyj kuchenki mikrofalowej (1-2 minuty na wysokiej mocy).