Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 37 g (70%)
  • Węglowodany: 7 g (6%)
  • Białko: 28 g (24%)
  • Energia: 474 kcal

Składniki (dla 1 porcji)

  • 55 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 duże jaja
  • 55 g pokrojonej w kosteczkę lub pokruszonej kiełbasy chorizo
  • 40 g pokruszonego sera feta
  • 55 g przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 220°C.
  2. Umieść szpinak w dwóch kokilkach (dwie kokilki na porcję) i skrop oliwą.
  3. Wbij jaja na szpinak. Posyp kiełbasą chorizo, serem feta i pomidorami.
  4. Piecz w piekarniku bez przykrycia, na środkowej półce przez 10-12 minut, aż białka się zetną, a żółtka będą płynne/półpłynne. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli nie masz czasu na pieczenie użyj kuchenki mikrofalowej (1-2 minuty na wysokiej mocy).