Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 45 g (69%)
- Węglowodany: 4 g (3%)
- Białko: 42 g (29%)
- Energia: 597 kcal
Składniki (dla 2 porcji)
- 110 g bekonu
- 4 łyżki śmietany 18%
- 6 dużych jaj
- sól i pieprz czarny mielony
- 4 łyżki rozdrobnionego sera cheddar
- 2 łyżki drobno posiekanego świeżego szczypiorku
Przygotowanie
- Usmaż jajecznicę, a następnie zdejmij ją z patelni.
- Pokrój boczek na małe kawałki i usmaż go na patelni na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Zdejmij bekon z patelni i odstaw na bok, pozostawiając tłuszcz z bekonu.
- Zmniejsz ogień i dodaj połowę kwaśnej śmietany na patelnię. Gdy śmietana się rozpuści, dodaj jajecznicę i mieszaj szpatułką, aż do uzyskania preferowanej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Rozdziel jajecznicę do miseczek, dodaj ser, boczek, pozostałą śmietanę, szczypiorek i świeżo zmielony czarny pieprz. Gotowe! Opcjonalnie możesz dodać warzywa, np. ogórek, papryka itp.