Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 45 g (69%)
  • Węglowodany: 4 g (3%)
  • Białko: 42 g (29%)
  • Energia: 597 kcal

Składniki (dla 2 porcji)

  • 110 g bekonu
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 6 dużych jaj
  • sól i pieprz czarny mielony
  •  4 łyżki rozdrobnionego sera cheddar
  •  2 łyżki drobno posiekanego świeżego szczypiorku

Przygotowanie

  1. Usmaż jajecznicę, a następnie zdejmij ją z patelni.
  2. Pokrój boczek na małe kawałki i usmaż go na patelni na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Zdejmij bekon z patelni i odstaw na bok, pozostawiając tłuszcz z bekonu.
  3. Zmniejsz ogień i dodaj połowę kwaśnej śmietany na patelnię. Gdy śmietana się rozpuści, dodaj jajecznicę i mieszaj szpatułką, aż do uzyskania preferowanej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Rozdziel jajecznicę do miseczek, dodaj ser, boczek, pozostałą śmietanę, szczypiorek i świeżo zmielony czarny pieprz. Gotowe! Opcjonalnie możesz dodać warzywa, np. ogórek, papryka itp.