Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 26 g (68%)
- Węglowodany: 2 g (3%)
- Białko: 26 g (30%)
- Energia: 353 kcal
Składniki (dla 6 porcji)
- 30 g zielonej cebulki, drobno posiekanej
- 140 g gotowanego boczku lub salami, posiekane
- 12 jajek
- 2 łyżki czerwonego lub zielonego pesto (opcjonalnie)
- 170 g posiekanego sera cheddar
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 175°C.
- Posmaruj formę do muffinek masłem lub użyj nieprzywierającej formy do muffinek.
- Dodaj zieloną cebulkę i usmażony bekon lub salami do każdej foremki.
- W misce ubij jajka, pesto, sól i pieprz, aż do połączenia składników.
- Dodaj ser do mieszanki jajecznej i wymieszaj.
- Wlej masę jajeczną równomiernie do każdej foremki do muffinów.
- Piecz przez 15-20 minut, w zależności od rozmiaru foremki na muffiny, aż masa się zetnie. Podawaj po dwa muffiny na porcję. Możesz spożywać na ciepło lub zimno.