Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 26 g (68%)
  • Węglowodany: 2 g (3%)
  • Białko: 26 g (30%)
  • Energia: 353 kcal

Składniki (dla 6 porcji)

  • 30 g zielonej cebulki, drobno posiekanej
  • 140 g gotowanego boczku lub salami, posiekane
  • 12 jajek
  • 2 łyżki czerwonego lub zielonego pesto (opcjonalnie)
  • 170 g posiekanego sera cheddar
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
  2. Posmaruj formę do muffinek masłem lub użyj nieprzywierającej formy do muffinek.
  3. Dodaj zieloną cebulkę i usmażony bekon lub salami do każdej foremki.
  4. W misce ubij jajka, pesto, sól i pieprz, aż do połączenia składników.
  5. Dodaj ser do mieszanki jajecznej i wymieszaj.
  6. Wlej masę jajeczną równomiernie do każdej foremki do muffinów.
  7. Piecz przez 15-20 minut, w zależności od rozmiaru foremki na muffiny, aż masa się zetnie. Podawaj po dwa muffiny na porcję. Możesz spożywać na ciepło lub zimno.