Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 72 g (75%)
  • Węglowodany: 6 g (4%)
  • Białko: 46 g (22%)
  • Energia: 863 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  • 170 g pokrojonych na ćwiartki pieczarek
  • 280 g pokrojonego w kostkę boczku
  • 28 g masła
  • 8 jajek
  • 240 ml śmietanki kremówki
  • 140 g rozdrobnionego sera cheddar
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Boczek i pieczarki podsmaż na maśle na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Zawartość patelni przełóż do wysmarowanej tłuszczem blachy do pieczenia.
  4. Umieść pozostałe składniki w średniej wielkości misce i dokładnie je wymieszaj, lekko ubijając. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Boczek i pieczarki zalej masą jajeczną i piecz na środkowej półce piekarnika przez 30-40 minut, do zarumienienia.