Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 58 g (74%)
  • Węglowodany: 6 g (4%)
  • Białko: 40 g (22%)
  • Energia: 708 kcal

Składniki (dla 2 porcji)

  • 6 jaj
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • sól i pieprz
  • 85g startego sera cheddar
  • 55 g masła
  • 55 g cebuli, drobno posiekanej
  • 70 g zielonej papryki, drobno posiekanej
  • 140 g wędzonej szynki, pokrojonej w kostkę

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj jajka i śmietankę kremówkę, aż ich konsystencja będzie puszysta. Dodaj sól i pieprz.
  2. Dodaj połowę startego sera i dobrze wymieszaj.
  3. Na dużej patelni roztop masło na średnim ogniu.
  4. Podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę, cebulę i paprykę przez kilka minut. Dodaj mieszaninę jaj i kremówki, a następnie smaż do momentu, aż omlet będzie prawie ścięty. Uważaj, aby nie spalić brzegów.
  5. Zmniejsz ogień i posyp resztą sera na wierzch po czym złóż omlet.