Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 45 g (76%)
  • Węglowodany: 6 g (4%)
  • Białko: 26 g (19%)
  • Energia: 529 kcal

Składniki (dla 1 porcji)

  • 3 jajka
  • 28 g masła
  • 28 g startego sera cheddar
  • 1/4 posiekanej cebuli
  • 4 duże pokrojone pieczarki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Rozbij jajka do miski. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Ubijaj, aż ich struktura będzie gładka i spieniona.
  2. Na średnim ogniu roztop masło na patelni. Dodaj pieczarki i cebulę na patelnię i podsmaż je, a następnie wlej jajka.
  3. Gdy omlet zacznie się ścinać, ale na wierzchu nadal będzie półpłynny – posyp go serem.
  4. Używając łopatki, ostrożnie odsuń brzegi omletu od patelni, a następnie złóż go na pół. Kiedy zacznie się złocić pod spodem, zdejmij patelnię z ognia i zsuń omlet na talerz.