Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 18 g (59%)
  • Węglowodany: 2 g (3%)
  • Białko: 26 g (38%)
  • Energia: 283 kcal

Składniki (dla 6 porcji)

  • 1 żółta cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 650 g mielonej wołowiny lub mielonego indyka
  • 2 lekko ubite duże jajka
  • 2 łyżki włoskiej przyprawy
  • sól i pieprz do smaku
  • 55 g startego sera mozzarella
  • 60 ml startego parmezanu (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. W dużej misce umieść cebulę, mięso, jajka, włoską przyprawę, sól i pieprz.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki rękami i umieść niewielką garść mieszanki mięsnej w foremkach na muffinki (2 na porcję). Delikatnie dociśnij; w przeciwnym razie zamienią się w klopsiki.
  4. Górę posyp startą mozzarellą i opcjonalnie startym parmezanem.
  5. Piecz w piekarniku przez około 20-30 minut.