Keto krakersy z tego przepisu są doskonałą bazą dla dodatków, dzięki czemu mogą być świetnym zamiennikiem chleba. Posmaruj je masłem i zjedz wraz z ulubionymi keto dodatkami (np. szynka, ser, niskowęglowodanowe warzywa itp.).

Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 5 g (85%)
  • Węglowodany: 1 g (4%)
  • Białko: 2 g (11%)
  • Energia: 60 kcal

Składniki (dla 30 porcji)

  • 38 g mąki migdałowej
  • 45 g nasion słonecznika
  • 45 g pestek dyni
  • 55 g siemienia lnianego lub nasion chia
  • 50 g nasion sezamu
  • 1 łyżka babki jajowatej (łuska)
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 ml roztopionego oleju kokosowego
  • 240 ml wrzącej wody

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 150°C.
  2. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj wrzącą wodę i olej. Zacznij wyrabiać ciasto dokładnie je mieszając.
  3. Kontynuuj wyrabianie ciasta, aż uformuje się kula i uzyska żelową konsystencję.
  4. Ciasto ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż kolejny papier i za pomocą wałka do ciasta równomiernie spłaszcz ciasto.
  5. Zdejmij górny papier i włóż ciasto do piekarnika. Piecz na dolnej półce przez około 40-45 minut, sprawdzając co jakiś czas. Nasiona są wrażliwe na ciepło, dlatego należy zachować szczególną ostrożność pod koniec, aby nie przypalić krakersów.
  6. Wyłącz piekarnik i pozostaw krakersy do ostygnięcia w piekarniku. Po ostygnięciu połam na kawałki.