Keto krakersy z tego przepisu są doskonałą bazą dla dodatków, dzięki czemu mogą być świetnym zamiennikiem chleba. Posmaruj je masłem i zjedz wraz z ulubionymi keto dodatkami (np. szynka, ser, niskowęglowodanowe warzywa itp.).
Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 5 g (85%)
- Węglowodany: 1 g (4%)
- Białko: 2 g (11%)
- Energia: 60 kcal
Składniki (dla 30 porcji)
- 38 g mąki migdałowej
- 45 g nasion słonecznika
- 45 g pestek dyni
- 55 g siemienia lnianego lub nasion chia
- 50 g nasion sezamu
- 1 łyżka babki jajowatej (łuska)
- 1 łyżeczka soli
- 60 ml roztopionego oleju kokosowego
- 240 ml wrzącej wody
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 150°C.
- Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj wrzącą wodę i olej. Zacznij wyrabiać ciasto dokładnie je mieszając.
- Kontynuuj wyrabianie ciasta, aż uformuje się kula i uzyska żelową konsystencję.
- Ciasto ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż kolejny papier i za pomocą wałka do ciasta równomiernie spłaszcz ciasto.
- Zdejmij górny papier i włóż ciasto do piekarnika. Piecz na dolnej półce przez około 40-45 minut, sprawdzając co jakiś czas. Nasiona są wrażliwe na ciepło, dlatego należy zachować szczególną ostrożność pod koniec, aby nie przypalić krakersów.
- Wyłącz piekarnik i pozostaw krakersy do ostygnięcia w piekarniku. Po ostygnięciu połam na kawałki.