Nadzienie w tym przepisie to tylko przykład. Zamiast tego do kanapek możesz użyć swoich ulubionych niskowęglowodanowych składników.

Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 61 g (76%)
  • Węglowodany: 7 g (4%)
  • Białko: 37 g (20%)
  • Energia: 740 kcal

Składniki (dla 2 porcji)

Chlebek chmurka

  • 3 jajka
  • 110 g serka śmietankowego
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżki stołowej mielonej łuski babki jajowatej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

  • ok. 30 ml majonezu
  • 140 g boczku
  • 55 g sałaty
  • 1 pomidor, pokrojony w cienkie plasterki

Przygotowanie

Chlebek chmurka:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150°C.
  2. Oddziel białka od żółtek, umieszczając białka w jednej misce, a żółtka w drugiej.
  3. Ubij białka z solą na bardzo sztywną pianę. Powinieneś być w stanie odwrócić miskę do góry nogami bez przesuwania się białek.
  4. Do miski z żółtkami dodaj serek śmietankowy, łuskę babki płesznik i proszek do pieczenia, a następnie dobrze wymieszaj.
  5. Delikatnie wmieszaj ubite białka do mieszanki żółtek – staraj się zachować powietrze w białkach.
  6. Na papierze do pieczenia na blasze ułóż dwie porcje mieszanki na porcję. Rozprowadź je szpatułką na około 1 cm grubości.
  7. Piecz w środku piekarnika przez około 25 minut, aż staną się złociste.

    Nadzienie

    1. Usmaż bekon na patelni, aż będzie chrupiący.
    2. Umieść kawałki chlebka chmurowego stroną wierzchnią do dołu.
    3. Rozsmaruj majonez na każdym kawałku chleba.
    4. Umieść sałatę, pomidora i usmażony bekon warstwami między połówkami chleba.