Nadzienie w tym przepisie to tylko przykład. Zamiast tego do kanapek możesz użyć swoich ulubionych niskowęglowodanowych składników.
Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 61 g (76%)
- Węglowodany: 7 g (4%)
- Białko: 37 g (20%)
- Energia: 740 kcal
Składniki (dla 2 porcji)
Chlebek chmurka
- 3 jajka
- 110 g serka śmietankowego
- 1 szczypta soli
- ½ łyżki stołowej mielonej łuski babki jajowatej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
- ok. 30 ml majonezu
- 140 g boczku
- 55 g sałaty
- 1 pomidor, pokrojony w cienkie plasterki
Przygotowanie
Chlebek chmurka:
- Rozgrzej piekarnik do 150°C.
- Oddziel białka od żółtek, umieszczając białka w jednej misce, a żółtka w drugiej.
- Ubij białka z solą na bardzo sztywną pianę. Powinieneś być w stanie odwrócić miskę do góry nogami bez przesuwania się białek.
- Do miski z żółtkami dodaj serek śmietankowy, łuskę babki płesznik i proszek do pieczenia, a następnie dobrze wymieszaj.
- Delikatnie wmieszaj ubite białka do mieszanki żółtek – staraj się zachować powietrze w białkach.
- Na papierze do pieczenia na blasze ułóż dwie porcje mieszanki na porcję. Rozprowadź je szpatułką na około 1 cm grubości.
- Piecz w środku piekarnika przez około 25 minut, aż staną się złociste.
Nadzienie
- Usmaż bekon na patelni, aż będzie chrupiący.
- Umieść kawałki chlebka chmurowego stroną wierzchnią do dołu.
- Rozsmaruj majonez na każdym kawałku chleba.
- Umieść sałatę, pomidora i usmażony bekon warstwami między połówkami chleba.