Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 19 g (49%)
  • Węglowodany netto: 5 g (6%)
  • Białko: 40 g (45%)
  • Energia: 369 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  • 140 g pokrojonego w kostkę boczku lub chorizo
  • 2 łyżki masła
  • 230 g świeżego szpinaku
  • 8 jaj
  • 240 ml śmietanki kremówki
  • 140 g sera cheddar, startego
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Natłuść naczynie do pieczenia o wymiarach około 9 cm x 9 cm.
  2. Boczek podsmaż na maśle na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Dodaj szpinak i mieszaj aż zwiędnie. Zdejmij patelnię z ognia i odłóż na bok.
  3. Jajka ubij wraz ze śmietaną i wlej do naczynia do pieczenia.
  4. Na wierzch dodaj bekon, szpinak i ser.
  5. Naczynie żaroodporne umieść na środkowym poziomie piekarnika. Piecz przez 25–30 minut lub do momentu, aż ciasto będzie ścięte w środku i złocistobrązowe na wierzchu.