Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 19 g (49%)
- Węglowodany netto: 5 g (6%)
- Białko: 40 g (45%)
- Energia: 369 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 140 g pokrojonego w kostkę boczku lub chorizo
- 2 łyżki masła
- 230 g świeżego szpinaku
- 8 jaj
- 240 ml śmietanki kremówki
- 140 g sera cheddar, startego
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Natłuść naczynie do pieczenia o wymiarach około 9 cm x 9 cm.
- Boczek podsmaż na maśle na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Dodaj szpinak i mieszaj aż zwiędnie. Zdejmij patelnię z ognia i odłóż na bok.
- Jajka ubij wraz ze śmietaną i wlej do naczynia do pieczenia.
- Na wierzch dodaj bekon, szpinak i ser.
- Naczynie żaroodporne umieść na środkowym poziomie piekarnika. Piecz przez 25–30 minut lub do momentu, aż ciasto będzie ścięte w środku i złocistobrązowe na wierzchu.