Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 52 g (81%)
- Węglowodany netto: 5 g (4%)
- Białko: 21 g (15%)
- Energia: 610 kcal
Składniki (dla 2 porcji)
- 2 (400 g) dojrzałego awokado, przekrojonego wzdłuż na pół (wyjmij pestki)
- 140 g tuńczyka (najlepiej z wody) odsączonego
- 60 ml majonezu
- 28 g czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- sól i mielony czarny pieprz, do smaku
- 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana (opcjonalnie)
- 1 łyżka świeżego szczypiorku, drobno posiekanego (opcjonalnie)
Przygotowanie
- W małej misce wymieszaj razem tuńczyka, majonez, seler naciowy i cebulę, aż składniki dobrze się połączą. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przy podawaniu na każdej połówce awokado nałóż równą ilość farszu z tuńczyka i udekoruj szczypiorkiem.