Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 36 g (76%)
  • Węglowodany: 4 g (3%)
  • Białko: 22 g (20%)
  • Energia: 429 kcal

Składniki (dla 2 porcji)

  • 120 ml śmietany kremówki
  • 40 g startego sera parmezan
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego szczypiorku
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 4 duże jajka
  • ½ łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  2. Lekko posmaruj oliwą kokilki.
  3. W misce wymieszaj kremówkę, ser, czosnek, estragon, szczypiorek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Rozdziel masę równomiernie pomiędzy przygotowane foremki.
  4. Do każdej foremki wbij dwa jajka. Piecz przez 15 minut lub do momentu, gdy białka jajek będą gotowe.
  5. Udekoruj dodatkowymi ziołami i parmezanem.