Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 36 g (76%)
- Węglowodany: 4 g (3%)
- Białko: 22 g (20%)
- Energia: 429 kcal
Składniki (dla 2 porcji)
- 120 ml śmietany kremówki
- 40 g startego sera parmezan
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego szczypiorku
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- 4 duże jajka
- ½ łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie)
Przygotowanie
-
Rozgrzej piekarnik do 220°C.
-
Lekko posmaruj oliwą kokilki.
-
W misce wymieszaj kremówkę, ser, czosnek, estragon, szczypiorek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Rozdziel masę równomiernie pomiędzy przygotowane foremki.
-
Do każdej foremki wbij dwa jajka. Piecz przez 15 minut lub do momentu, gdy białka jajek będą gotowe.
- Udekoruj dodatkowymi ziołami i parmezanem.