Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 19 g (74%)
  • Węglowodany: 1 g (1%)
  • Białko: 14 g (25%)
  • Energia: 234 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 60 ml majonezu
  • 1 szczypta soli ziołowej
  • 16 gotowanych obranych krewetek lub pasków wędzonego łososia
  • świeży koper

Przygotowanie

  1. Zacznij od ugotowania jaj. Umieść je w garnku i zalej wodą, a następnie połóż garnek na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia.
  2. Gotuj przez około 8-10 minut, aby upewnić się, że jajka będą ugotowane na twardo.
  3. Wyjmij jajka z garnka i włóż do zimnej wody na kilka minut przed obieraniem.
  4. Pokrój jajka na pół i wydrąż żółtka.
  5. Umieść białka na talerzu.
  6. W małej misce rozgnieć żółtka widelcem i dodaj do nich tabasco, sól ziołową i majonez (polecamy domowy majonez) i wymieszaj.
  7. Dodaj mieszankę, do białek jaj, a na wierzch ułóż krewetki lub kawałki wędzonego łososia.
  8. Udekoruj koperkiem.