Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 19 g (74%)
- Węglowodany: 1 g (1%)
- Białko: 14 g (25%)
- Energia: 234 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 8 jajek
- 1 łyżeczka tabasco
- 60 ml majonezu
- 1 szczypta soli ziołowej
- 16 gotowanych obranych krewetek lub pasków wędzonego łososia
- świeży koper
Przygotowanie
- Zacznij od ugotowania jaj. Umieść je w garnku i zalej wodą, a następnie połóż garnek na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj przez około 8-10 minut, aby upewnić się, że jajka będą ugotowane na twardo.
- Wyjmij jajka z garnka i włóż do zimnej wody na kilka minut przed obieraniem.
- Pokrój jajka na pół i wydrąż żółtka.
- Umieść białka na talerzu.
- W małej misce rozgnieć żółtka widelcem i dodaj do nich tabasco, sól ziołową i majonez (polecamy domowy majonez) i wymieszaj.
- Dodaj mieszankę, do białek jaj, a na wierzch ułóż krewetki lub kawałki wędzonego łososia.
- Udekoruj koperkiem.