Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 33 g (64%)
  • Węglowodany: 5 g (4%)
  • Białko: 36 g (32%)
  • Energia: 467 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  • 600 g udek z kurczaka bez kości
  • 80 g zielonego pesto
  • 140 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 110 g pokrojonego w kostkę sera feta
  • 350 g cukinii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Umieść kurczaka w średniej wielkości garnku i zalej zimną wodą jedynie do przykrycia mięsa. Następnie doprowadź wodę do wrzenia.
  2. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz nieco ogień i duś przez 15 minut aż mięso będzie ugotowane.
  3. Wyjmij kurczaka z wody i rozdrobnij go za pomocą widelca. Odłóż na bok.
  4. Podczas duszenia mięsa zrób za pomocą „temperówki” do warzyw / tarki spiralnej makaron z cukinii.
  5. Wlej pesto na cukiniowy makaron i dokładnie wymieszaj.
  6. Do makaronu dodaj rozdrobnionego kurczaka, pomidory oraz ser feta i delikatnie wszystko wymieszaj, aż składniki się połączą. Skrop oliwą z oliwek. 

    Do tego przepisu możesz użyć zielonego pesto z tego przepisu.