Spróbuj także keto pizzy na spodzie z mozzarelli, serka śmietankowego i mąki migdałowej!
Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 86 g (76%)
- Węglowodany: 6 g (2%)
- Białko: 56 g (22%)
- Energia: 1024 kcal
Składniki (dla 2 porcji)
Ciasto
- 4 jajka
- 170 g startego sera mozzarella
Składniki na górę pizzy
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 170 g startego sera
- 45 g pepperoni
- oliwki (opcjonalnie)
Do serwowania
- 55 g zielonych warzyw liściastych
- 60 ml oliwy z oliwek
- sól morska i pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C
- Zacznij od wykonania ciasta. Rozbij jajka do średniej wielkości miski i dodaj starty ser. Wymieszaj dobrze.
- Użyj szpatułki do rozłożenia ciasta serowo-jajecznego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz utworzyć dwa okrągłe koła lub po prostu zrobić jedną dużą pizzę. Piecz w piekarniku przez 15 minut, aż ciasto pizzy stanie się złociste. Wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć przez minutę lub dwie.
- Zwiększ temperaturę piekarnika do 225°C
- Rozsmaruj sos pomidorowy na podstawie pizzy i posyp oregano na wierzchu. Ułóż na wierzchu ser, pepperoni i oliwki.
- Piecz przez kolejne 5-10 minut, aż pizza zmieni kolor na złocistobrązowy.
- Podawaj z zielonymi warzywami liściastymi polanymi oliwą z oliwek oraz solą morską i czarnym pieprzem do smaku.