Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 86 g (76%)
  • Węglowodany: 6 g (2%)
  • Białko: 56 g (22%)
  • Energia: 1024 kcal

Składniki (dla 2 porcji)

Ciasto

  • 4 jajka
  • 170 g startego sera mozzarella

Składniki na górę pizzy

  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 170 g startego sera
  • 45 g pepperoni
  • oliwki (opcjonalnie)

Do serwowania

  • 55 g zielonych warzyw liściastych
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • sól morska i pieprz czarny mielony

    Przygotowanie

    1. Rozgrzej piekarnik do 200°C
    2. Zacznij od wykonania ciasta. Rozbij jajka do średniej wielkości miski i dodaj starty ser. Wymieszaj dobrze.
    3. Użyj szpatułki do rozłożenia ciasta serowo-jajecznego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz utworzyć dwa okrągłe koła lub po prostu zrobić jedną dużą pizzę. Piecz w piekarniku przez 15 minut, aż ciasto pizzy stanie się złociste. Wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć przez minutę lub dwie.
    4. Zwiększ temperaturę piekarnika do 225°C
    5. Rozsmaruj sos pomidorowy na podstawie pizzy i posyp oregano na wierzchu. Ułóż na wierzchu ser, pepperoni i oliwki.
    6. Piecz przez kolejne 5-10 minut, aż pizza zmieni kolor na złocistobrązowy.
    7. Podawaj z zielonymi warzywami liściastymi polanymi oliwą z oliwek oraz solą morską i czarnym pieprzem do smaku.