Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 51 g (70%)
  • Węglowodany: 5 g (3%)
  • Białko: 44 g (27%)
  • Energia: 670 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

Nuggetsy z kurczaka

  • 650 g udek z kurczaka bez kości, pokrojonych w małe kawałki
  • 80 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej w proszku
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Frytki z zielonej fasolki

  • 230 g świeżej fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól

Majonez BBQ

  • 180 ml majonezu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki wędzonego chili w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • sól i mielony czarny pieprz

Przygotowanie

Nuggetsy z kurczaka:

  1. W średniej wielkości misce wymieszaj parmezan, suszoną cebułę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
  2. Do drugiej miski wbij jajko i ubijaj, aż powstanie piana.
  3. Zanurz kawałki kurczaka w jajku, upewniając się, że są całkowicie przykryte.
  4. Obtocz kawałki kurczaka w mieszaninie parmezanu i strząśnij nadmiar.
  5. Na dużej, nieprzywierającej patelni na średnim ogniu roztop olej kokosowy. Smaż nuggetsy z kurczaka po 5 minut z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor i będą usmażone.

Frytki z zielonej fasolki

  1. Rozgrzej dużą patelnię i smaż fasolkę przez kilka minut. Przed podaniem dopraw solą.

Majonez BBQ

  1. Połącz wszystkie składniki w małej misce. Dopraw solą i pieprzem do smaku.