Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 51 g (70%)
- Węglowodany: 5 g (3%)
- Białko: 44 g (27%)
- Energia: 670 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
Nuggetsy z kurczaka
- 650 g udek z kurczaka bez kości, pokrojonych w małe kawałki
- 80 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka cebuli suszonej w proszku
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju kokosowego
Frytki z zielonej fasolki
- 230 g świeżej fasolki szparagowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól
Majonez BBQ
- 180 ml majonezu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki wędzonego chili w proszku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- sól i mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Nuggetsy z kurczaka:
- W średniej wielkości misce wymieszaj parmezan, suszoną cebułę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
- Do drugiej miski wbij jajko i ubijaj, aż powstanie piana.
- Zanurz kawałki kurczaka w jajku, upewniając się, że są całkowicie przykryte.
- Obtocz kawałki kurczaka w mieszaninie parmezanu i strząśnij nadmiar.
- Na dużej, nieprzywierającej patelni na średnim ogniu roztop olej kokosowy. Smaż nuggetsy z kurczaka po 5 minut z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor i będą usmażone.
Frytki z zielonej fasolki
- Rozgrzej dużą patelnię i smaż fasolkę przez kilka minut. Przed podaniem dopraw solą.
Majonez BBQ
- Połącz wszystkie składniki w małej misce. Dopraw solą i pieprzem do smaku.