Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 92 g (80%)
  • Węglowodany: 13 g (5%)
  • Białko: 38 g (15%)
  • Energia: 1036 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

Kremowa zielona kapusta

  • 650 g zielonej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 350 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz
  • 8 g świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
  • skórka cytryny

Smażone chorizo

  • 650 g chorizo (ewentualnie inna kiełbasa wysokiej jakości)
  • 2 łyżki masła (do smażenia)

    Przygotowanie

    1. Usmaż chorizo na maśle na średnim ogniu (podgrzewaj do momentu podania).
    2. Poszatkuj kapustę używając robota kuchennego, ostrego noża lub mandoliny kuchennej.
    3. Na pozostałości masła smaż kapustę. Mieszaj od czasu do czasu przez kilka minut, aż kapusta nabierze złoto-brązowego koloru.
    4. Do kapusty dodaj śmietanę kremówkę. Gotuj na wolnym ogniu, aż śmietana wyparuje. Dopraw solą i pieprzem.
    5. Danie serwuj z pietruszką i skórką cytryny.