Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 50 g (90%)
- Węglowodany: 2g (2%)
- Białko: 10 g (8%)
- Energia: 490 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 160 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 80 g startego parmezanu
- 55 g świeżej bazylii
- 55 g orzechów piniowych
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Zblenduj orzechy pini razem z ząbkiem czosnku. Umieść powstałą mieszankę w miseczce.
- Zblenduj świeżą bazylię. Możesz też dodać od razu trochę soli. Blenduj krótko, na ten moment bazylia nie powinna mieć jeszcze konsystencji „papki”.
- Do zblendowanej bazylii dodaj wcześniej powstałą mieszankę orzechów piniowych i czosnku. Dodaj również parmezan. Ponownie blenduj i stopniowo dodawaj oliwę z oliwek.