Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 54 g (99%)
- Węglowodany: 0,1 g (0%)
- Białko: 1 g (1%)
- Energia: 485 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżeczki octu winnego białego lub soku z cytryny
- ¼ łyżeczki soli
- 240 ml oliwy z oliwek lub oleju z awokado
Przygotowanie
- Do wysokiej, wąskiej miski wbij jajko, dodaj musztardę Dijon, ocet winny biały (lub sok z cytryny) i sól.
- Zacznij miksować. Podczas miksowania stopniowo, małym, równomiernym strumieniem dodawaj oliwę z oliwek (lub olej z awokado). Blenduj do momentu, aż majonez będzie gęsty i puszysty,
- Majonez możesz doprawić według własnych preferencji, np. solą, sokiem z cytryny itp.