Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 26 g (92%)
  • Węglowodany: 3 g (4%)
  • Białko: 2 g (4%)
  • Energia: 256 kcal

Składniki (dla 8 porcji)

  • 475 ml śmietanki kremówki
  • 85 g świeżych malin, truskawek lub jagód
  • 55 g posiekanych orzechów pekan
  • skórka cytryny
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  1. Wlej śmietankę do miski i ubijaj ją mikserem do momentu, aż powstaną tzw. miękkie szczyty.
  2. Do bitej śmietany dodaj skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy oraz wybrane przez Ciebie owoce i orzechy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Przykryj miseczkę folią i pozostaw w lodówce na co najmniej 3 godziny. Możesz spożyć deser od razu, ale będzie miał gorszą konsystencję.