Spróbuj także keto krakersów, które mogą zastąpić pieczywo!

Orientacyjne makro (1 bułeczka)

  • Tłuszcz: 12 g (73%)
  • Węglowodany: 3 g (8%)
  • Białko: 7 g (19%)
  • Energia: 156 kcal

Składniki (dla 6 porcji)

  • 50 g łuski babki jajowatej
  • 140 g mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 240 ml wody
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3 białka jaj
  • 2 łyżki nasion sezamu (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 °C.
  2. Wymieszaj suche składniki w dużej misce.
  3. Zagotuj wodę
  4. Do suchych składników dodaj ocet i białka jajek i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj wrzącą wodę i ubijaj mikserem przez około 30 sekund. Nie mieszaj zbyt mocno ciasta. Konsystencja powinna przypominać ciastolinę.
  5. Zwilż dłonie odrobiną oliwy z oliwek i uformuj 6 bułeczek. Następnie ułóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia. Górę możesz opcjonalnie posypać ziarnami sezamu.
  6. Piecz na dolnym poziomie piekarnika przez 50-60 minut, w zależności od wielkości bułek.
  7. Podawaj z ulubionymi keto dodatkami.

    Uwaga!

    Pieczywo może wyjść w środku fioletowe. Może się to zdarzyć przy użyciu niektórych babek jajowatych. Nie powinno mieć to wpływu na smak, jednak jeśli Ci to przeszkadza wypróbuj inną markę babki.