Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 49 g (73%)
  • Węglowodany: 4 g (3%)
  • Białko: 36 g (24%)
  • Energia: 619 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • ¼ czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • 1 świeże jalapeño, pokrojone na małe kawałki
  • 1 pomidor cienko pokrojony
  • 1 awokado przekrojone wzdłuż
  • 1 sałata masłowa
  • 8 plastrów sera cheddar
  • 45g masła, w plastrach

Przygotowanie

  1. Zmieszaj w misce wołowinę, sól i pieprz.
  2. Drobno posiekaj cebulę i jalapeño na małe kawałki. Jeśli nie chcesz, aby papryczki były bardzo ostre to usuń z nich nasiona. Dodaj cebulę i jalapeño do mięsa i dokładnie wymieszaj rękami.
  3. Uformuj mięso. Możesz je uformować w kulkę, a później docisnąć.
  4. Smaż mięso przez 5-7 minut z każdej strony (w zależności od wysmażenia, którego oczekujesz).
  5. Podczas smażenia mięsa, pokrój pomidora na cienkie plasterki. Pokrój również awokado wzdłuż, usuń pestkę i wyjmij miąższ łyżką.
  6. Złóż burgery. Weź 3-4 liście sałaty na każdego burgera. Mięso umieść w środku, a na wierzchu ułóż ser i masło. Dodaj pomidora i awokado. Dopraw solą i pieprzem. Owiń burgera sałatą tak, aby łatwo go można było złapać.