Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 25 g (85%)
- Węglowodany netto: 6 g (9%)
- Białko: 4 g (6%)
- Energia: 279 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g świeżej fasolki szparagowej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 dojrzałe awokado
- 75 g cebuli dymki, drobno posiekanej
- świeża kolendra (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Podgrzej oliwę na patelni.
- Podsmażaj fasolkę przez 3-4 minuty na średnio-wysokim ogniu, aż będzie lekko miękka i zrumieniona. Pod koniec zmniejsz ogień i dodaj przyprawy. Przełóż fasolkę do miski.
- Obierz awokado i usuń pestkę. Rozgnieć je widelcem.
- Do miski dodaj cebulkę i awokado, a następnie wymieszaj.
- Opcjonalnie możesz posypać danie garścią drobno posiekanej kolendry.