Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 23 g (68%)
- Węglowodany: 3 g (4%)
- Białko: 21 g (28%)
- Energia: 312 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 350 g zielonych szparagów, przyciętych
- 8 pasków bekonu
- mielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę do pieczenia z papierem pergaminowym.
- Wymieszaj oliwę z oliwek i ocet balsamiczny w małej misce.
- Zawiń jeden pasek boczku wokół każdego szparaga. Gdy to zrobisz umieść szparagi na blasze do pieczenia.
- Posmaruj szparagi mieszanką oliwy i octu, a następnie dopraw czarnym pieprzem.
- Piecz przez około 10-15 minut lub do momentu, gdy boczek będzie chrupiący, a szparagi miękkie.