Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 23 g (68%)
  • Węglowodany: 3 g (4%)
  • Białko: 21 g (28%)
  • Energia: 312 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 350 g zielonych szparagów, przyciętych
  • 8 pasków bekonu
  • mielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę do pieczenia z papierem pergaminowym.
  2. Wymieszaj oliwę z oliwek i ocet balsamiczny w małej misce.
  3. Zawiń jeden pasek boczku wokół każdego szparaga. Gdy to zrobisz umieść szparagi na blasze do pieczenia.
  4. Posmaruj szparagi mieszanką oliwy i octu, a następnie dopraw czarnym pieprzem.
  5. Piecz przez około 10-15 minut lub do momentu, gdy boczek będzie chrupiący, a szparagi miękkie.