Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 42 g (76%)
  • Węglowodany: 1 g (1%)
  • Białko: 28 g (23%)
  • Energia: 495 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

Szaszłyki z łososia

  • 11 g świeżej bazyli
  • 450 g łososia bez skóry (mrożone w kawałkach filety)
  • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 100 g prosciutto, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 8 wykałaczek

Do podania

Przygotowanie

  1. Namocz wykałaczki w wodzie. Wyjmij łososia z zamrażarki, aby częściowo się rozmroził.
  2. Drobno posiekaj bazylię.
  3. Częściowo rozmrożonego łososia pokrój wzdłuż na kawałki o szerokości około 1,5 cm i nałóż na patyczki do szaszłyków.
  4. Obtocz szaszłyki w posiekanej bazylii i pieprzu. Następnie owiń szaszłyki z łososia pokrojonym w plasterki prosciutto.
  5. Szaszłyki posmaruj oliwą z oliwek i usmaż na patelni lub na grillu. Alternatywnie, włóż szaszłyki do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut lub do momentu, aż łosoś będzie gotowy do spożycia, a szynka prosciutto będzie chrupiąca (Uwaga: obróć szaszłyki do połowy).
  6. Podawaj z majonezem.