Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 42 g (76%)
- Węglowodany: 1 g (1%)
- Białko: 28 g (23%)
- Energia: 495 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
Szaszłyki z łososia
- 11 g świeżej bazyli
- 450 g łososia bez skóry (mrożone w kawałkach filety)
- 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 100 g prosciutto, pokrojonego w cienkie plasterki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 8 wykałaczek
Do podania
- 120 ml majonezu
Przygotowanie
- Namocz wykałaczki w wodzie. Wyjmij łososia z zamrażarki, aby częściowo się rozmroził.
- Drobno posiekaj bazylię.
- Częściowo rozmrożonego łososia pokrój wzdłuż na kawałki o szerokości około 1,5 cm i nałóż na patyczki do szaszłyków.
- Obtocz szaszłyki w posiekanej bazylii i pieprzu. Następnie owiń szaszłyki z łososia pokrojonym w plasterki prosciutto.
- Szaszłyki posmaruj oliwą z oliwek i usmaż na patelni lub na grillu. Alternatywnie, włóż szaszłyki do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut lub do momentu, aż łosoś będzie gotowy do spożycia, a szynka prosciutto będzie chrupiąca (Uwaga: obróć szaszłyki do połowy).
- Podawaj z majonezem.