Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 47 g (90%)
  • Węglowodany: 6g (5%)
  • Białko: 6 g (5%)
  • Energia: 469 kcal

Składniki (dla 1 porcji)

  • 120 ml śmietanki kremówki
  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyj świeże jajko i sparz je, zanurzając we wrzątku przez około 10 sekund.
  2. Aby zrobić lody waniliowe, umieść wszystkie składniki w słoiczku z pokrywką. Propozycje innych smaków znajdziesz w dolnej części strony. Wybierz i dodaj składniki do mieszanki waniliowej.
  3. Zamknij pokrywkę i energicznie potrząsaj przez co najmniej 5 minut
  4. Umieść słoik w zamrażarce i schładzaj przez co najmniej trzy godziny. Smacznego!

    Wskazówki

    Aby uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję, użyj ksylitolu. Erytrytol sprawia, że lody są bardzo twarde. Jeśli go użyjesz, przed podaniem odczekaj 5-7 minut po wyjęciu z zamrażarki. 

    Propozycje smaków

    Kawa z migdałem (około 1 węglowodan więcej):

    – 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego

    – 1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    – pół łyżki posiekanych migdałów

    – pół łyżki posiekanej czekolady o niskiej zawartości węglowodanów

    Kokos z migdałem (około 1 węglowodan więcej):

    – 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego

    – 1/4 łyżeczki ekstraktu kokosowego

    – 1 łyżka płatków kokosowych

    – pół łyżki posiekanych migdałów

    Jagodowe (około 2 węglowodany więcej):

    – 2 łyżki świeżych lub mrożonych jagód, drobno posiekanych

    Truskawkowe (około 3 węglowodany więcej):

    – 5 łyżek świeżych lub mrożonych truskawek, drobno posiekanych

    Czekoladowe (około 2 węglowodan więcej):

    – pół łyżki kakao w proszku

    – jedna łyżka posiekanej czekolady o niskiej zawartości węglowodanów