Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 4 g (80%)
  • Węglowodany: 0,2 g (2%)
  • Białko: 2 g (18%)
  • Energia: 45 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  •  220 g jarmużu
  •  1 łyżka oliwy z oliwek
  •  pół łyżki soku z cytryny lub octu winnego z białego wina
  •  sól

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 150°C.
  2. Jarmuż opłucz i osusz. Usuń grubą łodygę, a duże liście porwij na mniejsze kawałki.
  3. Wrzuć jarmuż do oliwy i soku z cytryny lub białego octu winnego, a następnie posyp solą.
  4. Ułóż jarmuż na blasze wyłożonej kawałkiem papieru do pieczenia i piecz w piekarniku przez 10-15 minut, aż chipsy będą chrupiące, ale nie spalone. Przemieszaj chipsy kilka razy, aby równomiernie się upiekły.