Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 4 g (80%)
- Węglowodany: 0,2 g (2%)
- Białko: 2 g (18%)
- Energia: 45 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 220 g jarmużu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżki soku z cytryny lub octu winnego z białego wina
- sól
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 150°C.
- Jarmuż opłucz i osusz. Usuń grubą łodygę, a duże liście porwij na mniejsze kawałki.
- Wrzuć jarmuż do oliwy i soku z cytryny lub białego octu winnego, a następnie posyp solą.
- Ułóż jarmuż na blasze wyłożonej kawałkiem papieru do pieczenia i piecz w piekarniku przez 10-15 minut, aż chipsy będą chrupiące, ale nie spalone. Przemieszaj chipsy kilka razy, aby równomiernie się upiekły.