Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 46 g (68%)
- Węglowodany: 6 g (4%)
- Białko: 43 g (28%)
- Energia: 620 kcal
Składniki (dla 1 porcji)
Szynka i grzyby
- pół łyżki masła
- 85 g szynki
- łyżeczka papryki w proszku
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka płatków chilli
- 100 g grzybów
- pieprz, do smaku
- pół łyżeczki masła
- 3 duże jaja
- 1 łyżka śmietanki kremówki
- 1 łyżka zielonego pesto
Przygotowanie
Szynka i grzyby
-
Podgrzej masło (pół łyżki) na nieprzywierającej patelni. Podsmaż na niej szynkę, co jakiś czas przewracając ją, aż będzie chrupiąca. Ściągnij szynkę z patelni.
-
Wsyp na patelnię paprykę, oregano i płatki chilli. Smaż przez około minutę, aż zacznie intensywnie pachnieć.
-
Dodaj grzyby i smaż je do momentu, aż będą miękkie. Dopraw pieprzem. Ściągnij z patelni.
Zielone pesto jajeczne
-
Ubij jajka ze śmietanką i zielonym pesto.
-
Rozpuść masło (pół łyżki) na tej samej patelni, której używałeś wcześniej. Zmniejsz ogień i wlej na nią pianę z jajek. Mieszaj jajka dając im się powoli smażyć. Zdejmij jajka z patelni kiedy uznasz, że są ścięte tak jak lubisz.
-
Podawaj z usmażonymi wcześniej szynką i grzybami.
Do tego przepisu możesz użyć zielonego pesto z tego przepisu.