Spróbuj także keto krakersów, które mogą zastąpić pieczywo!
Orientacyjne makro (1 bułeczka)
- Tłuszcz: 12 g (73%)
- Węglowodany: 3 g (8%)
- Białko: 7 g (19%)
- Energia: 156 kcal
Składniki (dla 6 porcji)
- 50 g łuski babki jajowatej
- 140 g mąki migdałowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 240 ml wody
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 3 białka jaj
- 2 łyżki nasion sezamu (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 175 °C.
- Wymieszaj suche składniki w dużej misce.
- Zagotuj wodę
- Do suchych składników dodaj ocet i białka jajek i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj wrzącą wodę i ubijaj mikserem przez około 30 sekund. Nie mieszaj zbyt mocno ciasta. Konsystencja powinna przypominać ciastolinę.
- Zwilż dłonie odrobiną oliwy z oliwek i uformuj 6 bułeczek. Następnie ułóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia. Górę możesz opcjonalnie posypać ziarnami sezamu.
- Piecz na dolnym poziomie piekarnika przez 50-60 minut, w zależności od wielkości bułek.
- Podawaj z ulubionymi keto dodatkami.
Uwaga!
Pieczywo może wyjść w środku fioletowe. Może się to zdarzyć przy użyciu niektórych babek jajowatych. Nie powinno mieć to wpływu na smak, jednak jeśli Ci to przeszkadza wypróbuj inną markę babki.