Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 33 g (64%)
- Węglowodany: 5 g (4%)
- Białko: 36 g (32%)
- Energia: 467 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 600 g udek z kurczaka bez kości
- 80 g zielonego pesto
- 140 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 110 g pokrojonego w kostkę sera feta
- 350 g cukinii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Umieść kurczaka w średniej wielkości garnku i zalej zimną wodą jedynie do przykrycia mięsa. Następnie doprowadź wodę do wrzenia.
- Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz nieco ogień i duś przez 15 minut aż mięso będzie ugotowane.
- Wyjmij kurczaka z wody i rozdrobnij go za pomocą widelca. Odłóż na bok.
- Podczas duszenia mięsa zrób za pomocą „temperówki” do warzyw / tarki spiralnej makaron z cukinii.
- Wlej pesto na cukiniowy makaron i dokładnie wymieszaj.
- Do makaronu dodaj rozdrobnionego kurczaka, pomidory oraz ser feta i delikatnie wszystko wymieszaj, aż składniki się połączą. Skrop oliwą z oliwek.
Do tego przepisu możesz użyć zielonego pesto z tego przepisu.