Spróbuj także keto pizzy na spodzie serowo-jajecznym!
Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 49 g (73%)
- Węglowodany: 8 g (5%)
- Białko: 33 g (22%)
- Energia: 608
Składniki (dla 4 porcji)
Ciasto
- 170 g startego sera mozzarella
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 85 g mąki migdałowej
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- oliwa z oliwek, do smarowania rąk
Góra pizzy
- 230 g świeżej włoskiej kiełbasy
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 120 ml passaty pomidorowej
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 170 g startego sera mozzarella
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Podgrzej mozzarellę i serek śmietankowy na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu lub w misce w kuchence mikrofalowej. Mieszaj do momentu, aż się razem rozpuszczą. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
- Zwilż ręce oliwą z oliwek i spłaszcz ciasto na papierze pergaminowym, tworząc koło o średnicy około 20 cm. Możesz również użyć wałka do ciasta, aby spłaszczyć ciasto między dwoma arkuszami papieru pergaminowego.
- Usuń górny arkusz pergaminu (jeśli jest używany). Nakłuj ciasto widelcem (na całej powierzchni) i piecz w piekarniku przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru.
- Podczas gdy ciasto się piecze, podsmaż kiełbasę na oliwie lub maśle.
- Rozprowadź cienką warstwę passaty na cieście. Na wierzchu pizzy ułóż kiełbasę i dużą ilość sera. Piecz przez 10-15 minut lub do momentu, aż ser się rozpuści.
- Posyp oregano i gotowe! Pamiętaj, że to tylko przykładowe dodatki do pizzy. Możesz użyć tego na co masz ochotę (jednak uważaj na ilość węglowodanów).