Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 72 g (75%)
- Węglowodany: 6 g (4%)
- Białko: 46 g (22%)
- Energia: 863 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 170 g pokrojonych na ćwiartki pieczarek
- 280 g pokrojonego w kostkę boczku
- 28 g masła
- 8 jajek
- 240 ml śmietanki kremówki
- 140 g rozdrobnionego sera cheddar
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Boczek i pieczarki podsmaż na maśle na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Zawartość patelni przełóż do wysmarowanej tłuszczem blachy do pieczenia.
- Umieść pozostałe składniki w średniej wielkości misce i dokładnie je wymieszaj, lekko ubijając. Dopraw solą i pieprzem.
- Boczek i pieczarki zalej masą jajeczną i piecz na środkowej półce piekarnika przez 30-40 minut, do zarumienienia.