Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 58 g (74%)
- Węglowodany: 6 g (4%)
- Białko: 40 g (22%)
- Energia: 708 kcal
Składniki (dla 2 porcji)
- 6 jaj
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- sól i pieprz
- 85g startego sera cheddar
- 55 g masła
- 55 g cebuli, drobno posiekanej
- 70 g zielonej papryki, drobno posiekanej
- 140 g wędzonej szynki, pokrojonej w kostkę
Przygotowanie
- W misce wymieszaj jajka i śmietankę kremówkę, aż ich konsystencja będzie puszysta. Dodaj sól i pieprz.
- Dodaj połowę startego sera i dobrze wymieszaj.
- Na dużej patelni roztop masło na średnim ogniu.
- Podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę, cebulę i paprykę przez kilka minut. Dodaj mieszaninę jaj i kremówki, a następnie smaż do momentu, aż omlet będzie prawie ścięty. Uważaj, aby nie spalić brzegów.
- Zmniejsz ogień i posyp resztą sera na wierzch po czym złóż omlet.