Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 45 g (76%)
- Węglowodany: 6 g (4%)
- Białko: 26 g (19%)
- Energia: 529 kcal
Składniki (dla 1 porcji)
- 3 jajka
- 28 g masła
- 28 g startego sera cheddar
- 1/4 posiekanej cebuli
- 4 duże pokrojone pieczarki
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Rozbij jajka do miski. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Ubijaj, aż ich struktura będzie gładka i spieniona.
- Na średnim ogniu roztop masło na patelni. Dodaj pieczarki i cebulę na patelnię i podsmaż je, a następnie wlej jajka.
- Gdy omlet zacznie się ścinać, ale na wierzchu nadal będzie półpłynny – posyp go serem.
- Używając łopatki, ostrożnie odsuń brzegi omletu od patelni, a następnie złóż go na pół. Kiedy zacznie się złocić pod spodem, zdejmij patelnię z ognia i zsuń omlet na talerz.