Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 37 g (70%)
  • Węglowodany: 4 g (4%)
  • Białko: 32 g (26%)
  • Energia: 490 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  • 400 g pokrojonego prosciutto
  • 8 dużych jaj
  • 200 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki drobno posiekanego świeżego szczypiorku
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Przygotuj kokilki. W każdej z nich ułóż trzy plasterki prosciutto przykrywając boki i spód naczynia.
  3. W misce wymieszaj jajka, serek mascarpone, szczypiorek, sól i pieprz. Mieszanka nie musi być całkowicie gładka.
  4. Wlej masę jajeczną do kokilek (na prosciutto) i piecz przez 15 minut lub do momentu, gdy masa jajeczna stwardnieje w środku. Podawaj lekko ciepłe.