Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 37 g (70%)
- Węglowodany: 4 g (4%)
- Białko: 32 g (26%)
- Energia: 490 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 400 g pokrojonego prosciutto
- 8 dużych jaj
- 200 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki drobno posiekanego świeżego szczypiorku
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Przygotuj kokilki. W każdej z nich ułóż trzy plasterki prosciutto przykrywając boki i spód naczynia.
- W misce wymieszaj jajka, serek mascarpone, szczypiorek, sól i pieprz. Mieszanka nie musi być całkowicie gładka.
- Wlej masę jajeczną do kokilek (na prosciutto) i piecz przez 15 minut lub do momentu, gdy masa jajeczna stwardnieje w środku. Podawaj lekko ciepłe.