Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 18 g (59%)
- Węglowodany: 2 g (3%)
- Białko: 26 g (38%)
- Energia: 283 kcal
Składniki (dla 6 porcji)
- 1 żółta cebula pokrojona w drobną kostkę
- 650 g mielonej wołowiny lub mielonego indyka
- 2 lekko ubite duże jajka
- 2 łyżki włoskiej przyprawy
- sól i pieprz do smaku
- 55 g startego sera mozzarella
- 60 ml startego parmezanu (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W dużej misce umieść cebulę, mięso, jajka, włoską przyprawę, sól i pieprz.
- Wymieszaj wszystkie składniki rękami i umieść niewielką garść mieszanki mięsnej w foremkach na muffinki (2 na porcję). Delikatnie dociśnij; w przeciwnym razie zamienią się w klopsiki.
- Górę posyp startą mozzarellą i opcjonalnie startym parmezanem.
- Piecz w piekarniku przez około 20-30 minut.