Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 38 g (70%)
  • Węglowodany: 4 g (3%)
  • Białko: 32 g (27%)
  • Energia: 491 kcal

Składniki (dla 2 porcji)

  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 110 g świeżego szpinaku baby
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • sól i mielony czarny pieprz
  • 45 g sera feta, pokruszonego
  • 85 g boczku

Przygotowanie

  1. W średniej misce ubij jajka i kremówkę razem, aż uzyskasz jednolitą masę.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj masło. Gdy masło się roztopi, wrzuć szpinak i czosnek, smaż aż szpinak zwiędnie. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Wlej masę jajeczną na patelnię. Smaż aż jajecznica będzie ugotowana według Twojego upodobania.
  4. Zdejmij patelnię z ognia i posyp serem feta. Podawaj od razu. Dodaj kilka plastrów usmażonego boczku, jeśli lubisz!