Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 38 g (70%)
- Węglowodany: 4 g (3%)
- Białko: 32 g (27%)
- Energia: 491 kcal
Składniki (dla 2 porcji)
- 4 duże jajka
- 1 łyżka śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
- 110 g świeżego szpinaku baby
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- sól i mielony czarny pieprz
- 45 g sera feta, pokruszonego
- 85 g boczku
Przygotowanie
- W średniej misce ubij jajka i kremówkę razem, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj masło. Gdy masło się roztopi, wrzuć szpinak i czosnek, smaż aż szpinak zwiędnie. Dopraw solą i pieprzem.
- Wlej masę jajeczną na patelnię. Smaż aż jajecznica będzie ugotowana według Twojego upodobania.
- Zdejmij patelnię z ognia i posyp serem feta. Podawaj od razu. Dodaj kilka plastrów usmażonego boczku, jeśli lubisz!