Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 8g (30%)
  • Węglowodany: 2 g (4%)
  • Białko: 41 g (66%)
  • Energia: 262 kcal

Składniki (dla 2 porcji)

  • 450 g filetów z dorsza
  • 110 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pokrojony ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  •  sól i pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka małych kaparów
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku
  •  ½ łyżeczki płatków chili
  •  1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  •  ½ łyżeczki skórki z cytryny

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Umieść pomidorki koktajlowe w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułóż pokrojony w plasterki czosnek i skrop połową ilości oliwy z oliwek.
  3. Umieść naczynie w piekarniku, a następnie od razu zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz przez 15 minut.
  4. Po 15 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i umieść rybę na wierzchu pomidorów. Dopraw wszystko solą i mielonym czarnym pieprzem, a rybę skrop pozostałą oliwą z oliwek.
  5. Rozrzuć kapary, liście tymianku i płatki chili na dorszu. Piecz przez kolejne 12-15 minut, aż ryba będzie dobrze upieczona.
  6. Wyjmij naczynie z piekarnika i rozdziel rybę, pomidory, kapary i zioła pomiędzy talerze.
  7.  Wymieszaj sok z cytryny z pozostałymi sokami w naczyniu z piekarnika i skrop nim rybę. Na koniec posyp talerze świeżo startą skórką z cytryny.