Orientacyjne makro (1 porcja)

  • Tłuszcz: 25,5 g (83%)
  • Węglowodany: 3,4 g (5%)
  • Białko: 8 g (12%)
  • Energia: 292 kcal

Składniki (dla 4 porcji)

  • 340 g pokrojonych pieczarek
  • 1 posiekana cebula
  • 125 ml kremówki
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Rozpuść masło w dużym garnku na wysokim ogniu.
  2. W garnku podsmaż cebulę i czosnek przez około 3 minuty.
  3. Dodaj pieczarki, sól, pieprz i smaż kolejne 5 minut.
  4. Wlej bulion i zagotuj.
  5. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez kolejne 10 minut.
  6. Zgaś ogień. Blenduj zupę, aż uzyskasz kremową konsystencję.
  7. Dodaj kremówkę, wymieszaj i przypraw ziołami