Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 41 g (71%)
- Węglowodany: 5 g (4%)
- Białko: 33 g (25%)
- Energia: 522 kcal
Składniki (dla 4 porcji)
- 650 g surowej kiełbasy
- 1 posiekana cebula
- 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki mielonego suszonego tymianku
- ½ łyżeczki utartej suszonej szałwii (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki (opcjonalnie)
- 120 ml puree z dyni
- 350 ml bulionu drobiowego
- 120 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
- Na dużej patelni usmaż kiełbasę wraz z cebulą i papryką.
- Gdy kiełbasa będzie usmażona, a cebula i papryka przyrumienione, wsyp przyprawy i wymieszaj. Przełóż całość do garnka.
- Dodaj puree z dyni, bulion i kremówkę. Duś bez przykrycia na małym ogniu przez 15 do 20 minut lub do momentu, aż zupa zgęstnieje.
- Dodaj masło i dobrze wymieszaj.