Orientacyjne makro (1 porcja)
- Tłuszcz: 24 g (61%)
- Węglowodany netto: 6 g (7%)
- Białko: 29 g (32%)
- Energia: 370 kcal
Składniki (dla 6 porcji)
Strogonow
- 4 łyżki masła
- 230 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 650 g polędwicy wołowej, pokrojonej w cienkie plasterki
- 55 g czerwonej cebuli, posiekanej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 120 ml bulionu wołowego
- 190 ml śmietany
- sól i pieprz
Makaron z kapusty
- 3 łyżki masła
- 550 g zielonej kapusty, cienko pokrojonej
- 2 łyżki wody
- sól i pieprz
Przygotowanie
Strogonow:
- Na dużej patelni rozpuść dwie trzecie masła na średnim ogniu. Dodaj pieczarki i posyp solą i pieprzem. Smaż, aż grzyby staną się złotobrązowe, a następnie przełóż je do miski.
- Odsącz wołowinę, posyp ją solą i pieprzem, a następnie połóż ją na rozgrzaną patelnię. Smaż do zarumienienia, a następnie przełóż do miski z grzybami.
- Dodaj resztę masła na patelnię i smaż cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, a na końcu bulion. Doprowadź całość do wrzenia.
- Umieść śmietanę w średniej misce i zahartuj ją: dodaj do niej około pół szklanki zawartości patelni i wymieszaj. Następnie wlej mieszankę z powrotem na patelnię i całość wymieszaj.
- Przełóż grzyby i wołowinę z powrotem na patelnię wraz z nagromadzonymi sokami i wymieszaj.
Makaron z kapusty
- W dużym garnku na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj kapustę, sól i pieprz oraz wodę.
- Zmniejsz trochę ogień. Gotuj, aż kapusta będzie miękka. Podawaj z strogonowem.